Roditeljski manifest puna srca

Biti roditelj zahtjevno je i nosi puno odgovornosti – osim što roditelji donesu život na ovaj svijet, imaju ulogu u održavanju djetetova mentalnog zdravlje te između ostalog zasigurno utječu na razvoj djetetove percepcije sebe i svijeta. Ali – bez pritiska 😊

 

Šalu na stranu, većina roditelja pita se što to znači biti dobar roditelj i dok odgajaju svoju djecu čine najbolje što znaju. Brené Brown, američka istraživačica i autorica, također se pitala ovo pitanje. I znate što? Iako se trudila i pokušavala biti “savršen roditelj”, nešto drugo je upalilo. Njena ranjivost, otvorenost i zainteresiranost za djecu, veća iskrenost prema sebi samo su neke vrijednosti koje su ju više približile vlastitoj obitelji.

 

U svojoj knjizi, Daring Greatly, razvila je roditeljski manifest koji joj pomaže živjeti u kulturi u kojoj “nikad nije dovoljno”, gdje se osobna vrijednost mjeri postignućima, a ranjivost se doživljava kao slabost. Brené kaže: “Manifest me podsjeća na nalaz istraživanja koji mi je promijenio i vjerojatno spasio život: Tko smo mi i kako se nosimo sa svijetom snažniji su prediktori djetetove dobrobiti od toga što znamo o roditeljstvu.

 

Njen manifest prenosimo u cijelosti:

 

Roditeljski manifest puna srca

Iznad svega, želim da znaš da si voljena i vrijedna ljubavi. Naučit ćeš ovo iz mojih riječi i djela – pouke o ljubavi proizlaze iz toga kako se ponašam prema tebi i kako se ponašam prema sebi.

 

Želim da svijetu pristupaš s mjesta vrijednosti i dostojanstva. Naučit ćeš da si dostojna ljubavi, pripadanja i radosti svaki put kad vidiš mene dok uvježbavam suosjećanje prema sebi i prihvaćam vlastite nesavršenosti.

 

U našoj obitelji vježbat ćemo hrabrost tako da pokažemo svoju ranjivost, dopustimo drugima da ju vide i da ju slavimo. Dijelit ćemo svoje priče o borbi i snazi. U našoj kući uvijek će biti mjesta za oboje.

 

Naučit ćemo te suosjećanju tako da prvo vježbamo suosjećanje prema sebi samima i tada prema drugima. Postavljat ćemo i poštovati granice. Slavit ćemo naporan rad, nadu i upornost. Odmor i igra bit će i obiteljske vrijednosti i običaj.

 

Učit ćeš o odgovornosti i poštovanju gledajući me dok griješim i iskupljujem se, gledajući me dok tražim ono što mi treba i razgovaram o tome kako se osjećam.

 

Želim da upoznaš radost kako bi zajedno vježbali zahvalnost.

 

Želim da osjećaš radost kako bi zajedno učili kako biti ranjiv.

 

Kada dođu nesigurnost i oskudica, moći ćeš koristiti svoj duh koji je dio našeg svakodnevnog života.

 

Zajedno ćemo plakati i suočiti se sa strahom i boli. Željet ću oduzeti ti bol, no umjesto toga sjedit ću s tobom i podučiti te kako ju osjećati.

 

Smijat ćemo se, pjevati, plesati i stvarati. Uvijek ćemo imati dopuštenje da budemo svoji pred drugima. Bez obzira na sve, uvijek ćeš ovdje pripadati.

 

Dok ćeš započinjati svoje cjelovito putovanje, najveći poklon koji ti mogu dati je da živiš i voliš čitavim svojim srcem i da se usudiš na velike stvari.

 

Neću te podučavati, voljeti ili pokazivati stvari na savršen način, no dopustit ću ti da vidiš mene i uvijek ću čuvati sveti dar da vidim tebe. Istinski vidim autentičnu tebe.

 

Brené Brown, Daring Greatly

Nema komentara.

KOMENTIRAJ