Blagdani, o da! Blagdani, o ne?

Lampice u gradu su se upalile, izlozi su puni kuglica i šljokica, na radiju se čuju poznate božićne pjesme, osjećamo miris cimeta u zraku. Sve su ovo znakovi koji nas podsjećaju da dolazi to čarobno vrijeme u godini – vrijeme blagdana. Vrijeme za mir, drage ljude i druženje. Ili ipak vrijeme za Stres (da, s velikim S!)?

 

Bez obzira na religijsku pripadnost, ovo je doba vrijeme osvrta i vrijeme kada se zagledamo unutra, u sebe, odmaknemo na stranu obaveze i sve ono što moramo, otpuhnemo prašinu s naših srca i zagledamo se u njih – kako bi se podsjetili na vrijednosti koje želimo živjeti. Tada često odvajamo vrijeme za one najbliže, podsjećamo se tko su i što vole, darujemo ih i  otvaramo prostore za susrete, priželjkujući prisutnost, bliskost i zabavu.

 

DA, dobra ideja.

 

Međutim, često stvari ne ispadnu tako već kulminiraju obiteljskim svađama, premorenim roditeljima, previše rodbine predugo ili pak osjećajima iscrpljenosti i usamljenosti. Uz to, baš tada kada to ne bi trebalo biti tako i djecom, koja su preplavljena šećerom, događanjima i mnoštvom želja –  samim time i frustracija.

Blagdani mogu biti vrlo stresni.

S vremena na vrijeme svatko od nas je pod stresom, no blagdani često mogu biti izvor istovremeno različitih stresnih situacija – od čišćenja, kupovanja poklona koji moraju oduševiti, priprema obiteljskih obroka sa 7 vrsti kolača i jelima s reklame. Kao da to nije dovoljno, tu su još i financijski pritisak i velika obiteljska okupljanja i druženja u kojima se ponekad ne snalazimo dobro. Blagdanske obiteljske tradicije mogu biti posebno teške onima koji su izgubili neku blisku osobu jer su podsjetnik da ih sada više nema.

Vrijeme u kojem bismo htjeli biti mirni i u kojem bismo htjeli usporiti kao da se pretvara u drugu dimenziju u kojoj svaki dan sve više ubrzavamo i na kraju nemamo vremena za sve što bismo htjeli.

 

I tako, uslijed brojnih moranja i trebanja, visokih očekivanja bilo vlastitih, bilo onih tuđih, koje prihvatimo da bismo imali savršene blagdane iz filmova, uslijed rasporeda prebukiranih domjencima, događanjima, predstavama, uslijed stresnih potraga za poklonima i gomile novaca koje nam isprazne ionako tanašne račune zaboravimo što to blagdani zaista jesu. Izgubimo fokus s onog što nam je važno.

 

I teško je.

 

Zaista je teško odoljeti očekivanjima s raznih nivoa, slikama koje djeluju tako primamljivo i zavodljivo i odgovaraju na čežnje našeg srca i onoga što si želimo za našu obitelj – zajedničko vrijeme, prisutnost, bliskost, zabavu i sreću.

Blagdani mogu biti vrlo stresni, ali ne moraju.

Ove godine želimo potaknuti na promišljanje o vrijednostima blagdana, o tome kako one skliznu u potrošačkoj ludnici i konzumerizmu koji obećava sreću, a zapravo ono što nam  često ostavi su osjećaji stresa, pritiska, obiteljske sukobe i – dug na karticama. Za to nam ne treba mnogo. To je svjesnije promatranje i istraživanje onoga što nam je važno, što zaista želimo.

Otkačite stres! Zakačite bliskost, brigu o sebi, vrijeme za vama drage ljude i sve ono što zaista želite.

Ove godine vama i nama na boru ne želimo kuglice s visokim očekivanjima, prenatrpanim rasporedima, moranjima i trebanjima. Želimo vama i nama kuglice s prisutnošću i zajedničkim vremenom, ljubavlju, stvaranjem, igrom – da vam je taman zabave i taman mira koliko vam treba.

 

Mi vam želimo jedno veliko DA usmjerenosti na vaše vrijednosti. I mnogo malih i velikih NE svemu onome što vas od njih odmiče, a često je vrlo zavodljivo i u konačnici zadovoljava potrebe nekih drugih, a ne vas i vaše obitelji.

Nema komentara.

KOMENTIRAJ