TERAPIJA IGROM

Iako bismo voljeli da je djetinjstvo razdoblje radosti, ugodnih osjećaja i bezbrižnosti, nažalost, kada pogledamo u svijet neke djece, susrećemo bolne osjećaje tuge, ljutnje, boli i neshvaćenosti.

U želji da pomognemo djeci, najčešće ih krenemo ispitivati što se dogodilo, kako se i zbog čega tako osjećaju. Oni nam najčešće na ta pitanja ne znaju niti mogu odgovoriti.

Naime, da bismo se razumjeli s nekim, valja govoriti njegovim jezikom, a prirodan jezik djece je – igra. Terapija igrom temelji se upravo na činjenici da je igra prirodan način dječjeg izražavanja i u potpunosti prilagođena dječjem razvoju i načinu funkcioniranja.

 

Upravo kao što većina odraslih svoje probleme izražava riječima, djeca će ih izraziti putem igre.

Kome i kada pomaže terapija igrom?

Stresni ili traumatični događaji:

Rastava roditelja,

Odlazak ili smrt člana obitelji ili ljubimca,

Dolazak prinove u obitelji,

Hospitalizacija, oboljenja djeteta ili bliske osobe,

Zlostavljanja, zanemarivanja...

Emocionalni i / ili ponašajni problemi:

Strahovi, tjeskoba, teškoće pri odvajanju,

Nesamostalost, nesigurnost,

Česte promjene raspoloženja, burne emocionalne reakcije, teškoće samokotrole,

Agresivnost, ljutnja, nemir, prkos,

Teškoće u odnosu sa vršnjacima: sukobi, teškoće uspostavljanja suradnje, povlačenje,

Teškoće u odnosu sa odraslima (roditelji, odgajatelji, učitelji),

Teškoće u usmjeravanju pažnje, školski neuspjeh.

Tjelesni simptomi:

Trbuhobolje,

Glavobolje,

Nemogućnost kontrole ili zadržavanje stolice,

Nekontrolirano mokrenje (enureza),

Problemi sa spavanjem (noćne more i stahovi, buđenja),

Drugi tjelesni simptomi bez medicinskog uzroka.

Razvojne teškoće:

Teškoće iz autističnog spektra,

Nezrelosti u općem razvoju ili specifičnim područjima,

ADHD.

Terapija igrom prikladna je za djecu kojeg uzrasta?

 

Terapija igrom prikladna je za djecu od 3-12 godine. Principi terapije igrom uspješno se prilagođavaju i mlađoj djeci (podrška roditelja), kao i sa starijoj. Što ranije reagiramo na problem i omogućimo djeci olakšavanje emocionalnih, ponašajnih, razvojnih i obiteljskih problema, terapija kraće traje, a koristi za dijete i obitelj su dugoročne.

Kako terapija igrom funkcionira?

U terapiji igrom djetetu se pruža mogućnost da kroz igru u terapeutskom kontekstu izrazi nakupljene osjećaje napetosti, frustracije, nesigurnosti, agresije, straha… Proigravanjem tih osjećaja, dijete ih izražava, suočava se, uči kako ih regulirati ili ih napušta. Pritom djeca otkrivaju i svoje snage, samopouzdanje, bolje se suočavaju sa problemima, teškim situacijama i uče regulirati vlastite emocije.

Koliko terapija traje?

Trajanje terapije ovisi o vrsti teškoća i njihovom trajanju, kao i o podršci roditelja i temperamentu djeteta. Svakako treba imati na umu da je dijete u tom procesu ne možemo požuriti, osobito ako se problem razvijao dulje vrijeme  Prosječan broj susreta je 15-20, iako neka djeca trebaju svega nekoliko seansi, no neka, sa duljim ili ozbiljnijim problem, i veći broj susreta.

Tko je sve uključen?

S obzirom da je dijete dio obitelji, roditelji su važan dio promjene uključeni u savjetovanje ili druge oblike rada (primjerice zajedničke seanse sa djetetom). Kada je potrebno, uz dozvolu roditelja, kontaktiraju se i vrtić / škola radi boljeg upoznavanja problema i usklađivanja postupaka.

Kako izgleda cijeli proces?

Najprije se dogovora razgovor s roditeljima, bez djeteta, tijekom kojeg se terapeut upoznaje s djetetovim problemom. Nakon prikupljanja svih važnih informacija, slijedi uvodni dio procesa, tijekom kojeg se dijete i terapeut se upoznaju, razvijaju odnos koji je ključan za postizanje promjene, gradi se osjećaja povjerenja i sigurnosti (utrvđivanje granica). U fazi rješavanja problema, dijete kreće u izražavanje svojih osjećaja i terapijski rad. U početnom periodu ove faze privremeno može doći do regresije, odnosno do slabijeg funkcioniranja u određenom području, što je uobičajna reakcija, koja se savlada osjećajima samopuzdanja nakon rješavanja problema.  U završnom periodu terapije čini se osvrt na proces i postignuto i dijete priprema za završetak.

Kako razgovarati s djetetom o terapiji?

Prije prvog sureta recite djetetu da će upoznati osobu (recite ime) koja radi i igra se s djecom i koja pomaže djeci da se bolje osjećaju. Suzdržite se od intenzivnog ispitivanja djeteta kako je bilo na susretu, jer je to djetetovo privatno vrijeme. Terapeut će Vas upoznati s onim što se događa na individualnim razgovorima ili telefonski. Također, svakako izbjegavajte „prijavljivanje“ djetetovih nestašluka između susreta.

PODIJELI NA: