„Kako odgojiti sretnu, pametnu i uspješnu djecu – 100% provjereno i pali“

I život i znanost nam govore da je upravo „inteligencija srca“ ta koja je uistinu određuje kvalitetu naših života, emocionalnog i fizičkog zdravlja. Ne samo da smo sretniji i zadovoljniji živimo zdravije i dulje, uistinu smo i uspješniji – istraživanja djece više emocionalne inteligencije djece postižu bolji školski uspjeh, bez obzira na IQ.

Dakle, zaboravite razne pametne aplikacije, vježbenice i programe koji obećavaju veću pamet i samim time jamče životni uspjeh djeteta. Najčešće se temelje na suštinskom nepoznavanju djetetova razvoja i predstavljaju samo dobar marketinški potez jer možeš prodati gotovo bilo što ako „obećaš“ da će se time povećati inteligencija. Jer imamo ideju da što smo pametniji, da ćemo bolje proći u životu – da ćemo imati bolji akademski uspjeh, upisati bolje fakultete, imati bolje poslove, imati bolje plaće, bolji status i poziciju u društvu i time – sretniji, zadovoljni, zdraviji život.

No nema veće obmane od te.

Imam za vas recept.

Recept kako zaista odgojiti sretnu, zadovoljnu i uspješnu djecu. Potrebna Vam je jedna jedina tehnika koja omogućava da odgojite sretno, zadovoljno i uspješno dijete. Ona je znanstveno dokazana i provjerena, i 100% pali. Bez obzira bili roditelji ili radite li s djecom, recept je isti.

Spremi?

Budite i sami dobri emocionalni treneri.

Pokazalo se da djeca više emocionalne inteligencije, djeca koja su sretnija, zadovoljnija i postižu bolji školski uspjeh imaju roditelje koji se razlikuju po samo jednoj, jedinoj bitnoj stvari: pružaju dobro emocionalno vodstvo. Što to znači?

Vještina vodstva djeteta osobito dolaze do izražaja kada se situacija zahukta i odnosi se na načine na koji roditelji pristupaju neugodnim osjećajima ljutnje, tuge, straha.

Prema Gottman, roditelji koji pružaju emocionalno vodstvo:

  1. Prihvaćaju neugodne osjećaje kao životnu činjenicu. Na pojavu osjećaja i potreba ne možemo utjecati. Kad se pojave oni su jednostavno tu i svi su osjećaji, bilo ugodni ili neugodni, ok i važni.
  2. Ne sprečavaju izražavanje ljutnje, tuge i straha niti ih ignoriraju. Čuju ih i prihvaćaju. Svjesni su razlike između prihvaćanja osjećaja i dosljednog držanja granica. Razlikuju osjećaje i potrebe od ponašanja i razumiju da problematično može biti samo ponašanje kada je štetno za sebe i/ili druge.
  3. Poučavaju strategijama nošenja s neugodnim osjećajima.
  4. Razumiju da su upravo ljutnja i tuga su trenuci kada djeca najviše trebaju vodstvo
  5. Koriste te trenutke kao priliku za emocionalno povezivanje i važne životne pouke

Dakle, recept je vrlo jednostavan i učinkovit i iznova i iznova se potvrđuje.

No kako biti dobro i stabilno vodstvo djetetu? Lako je kada je situacija mirna, mi i dijete zadovoljni. No kako zaista biti miran i stabilan i prihvaćajući kada zapinje, kada se situacija zahukta, kada smo i mi na rubu snaga? Kako biti dobro vodstvo djetetu u situacijama kada se ljute, imaju ispade burnih osjećaja, kada se jako boje ili su neizmjerno tužni?

Kako biti dobar emocionalni trener?

 

Najefikasnije i najisplativije ulaganje u roditeljstvo i rad s djecom je ulaganje u svoj vlastiti razvoj.

Jedino tako uistinu razumijemo vlastite emocionalne reakcija, možemo ih adekvatno regulirati i s djetetom graditi odnos u kojem smo zaista istinsko vodstvo i emocionalna potpora. Jer je djeci nužno potreban siguran i stabilan odnos unutar kojeg mogu rasti i razvijati se i učiti kako sigurno ploviti tim često nemirnim morem emocija i njegovati ogrebotine i modrice života. O tome neće naučiti iz priručnika i udžbenika. To istinski učimo jedino iz odnosa s dobrim emocionalnim trenerom.

Želite saznati više? Pogledajte naše programe edukacija, radionica i predavanja. Voljeli biste osobno porazgovarati kako svom djetetu pružiti dobro emocionalno vodstvo? Javite se Sanji.

 

Nema komentara.

KOMENTIRAJ