Poklon – Kako odabrati najbolji?

Moja najdraža igračka si TI!

Prosinac – iako zadnji i jedan od najhladnijih, u srcima mnogih prvi je, najtopliji i najdraži mjesec. Iščekujemo ga i veselimo mu se jer je obilježen atmosferom bliskosti, povezanosti i radosti te usmjerenosti na one dubinske vrijednosti – obitelj i odnose, međusobno prihvaćanje, podržavanje, zahvalnost i nadu.

Prosinac je i vrijeme velikih očekivanja i želja. Vrijeme kada se darujemo, a tu su dječje želje vrlo jasne – male i velike, manje ili više ostvarive.  Tada se možemo susresti s određenim brigama ili dvojbama – slijediti li dječju želju ili darovati nešto što mi smatramo da je za dijete dobro? Kakvu igračku izabrati? Što ako dijete poželi igračku za suprotni spol?

Jesu li roditelji zaista zlatne ribice?

“Mama, tata… kupite mi…“ ili „Ja žeeelim…“ rečenice su koje roditelji čuju vrlo često. Naravno da svi mi želimo usrećiti djecu i dati ima sve što je u našoj moći da su sretni i zadovoljni. I divan je osjećaj kada to možemo. No ono što također znamo jest da za dječji razvoj nije najpogodnije ako se vodimo isključivo dječjim željama i njihovom ugodom. Nekoliko je važnih razloga:

 • Djeca jako dobro znaju što žele ili ne žele. No puno im je manje jasno što uistinu trebaju. Primjerice, djeca znaju da žele 3 sladoleda i čips za ručak. No mi znamo da je ono što im uistinu treba zdrav i uravnotežen obrok. Također, djeca znaju da ne žele primiti injekciju kod doktora jer ih boli i žele izbjeći neugodu. No mi znamo da ono što im treba kada su bolesna jest – lijek da bi dugovoročno bila bolje.
 • Dakle, djeca su vođena nagonima, impulsima i željama i imaju nezrelu samokontrolu. U tom području trebaju vodstvo roditelja koji ipak znaju mnogo više o svijetu i mnogo bolje o tome što im uistinu treba kako bi se dugoročno bolje razvijala i bila zdravija.
 • Iako djeca naizgled izgledaju da žele vodi i „vladati svijetom“, nijedno dijete to uistinu ne treba. Djeca kojoj se ne postavljaju granice i djeca koja vode odrasle, umjesto da odrasli vode njih, budu zapravo vrlo nesigurna i slabe samokontrole, često burnih emocija i ponašanja koje ne mogu regulirati, slabo razvijene odgovornosti, nerazvijenih socijalnih vještina i čestih problema u odnosima. Iako se ponekad bune protiv vodsta odraslih, djeca su mnogo mirnija i sigurnija kada je odrasla osoba ta koja voditi jer je inače prevelik teret na njihovim leđima zbog čega često imaju i snažne izljeve ljutnje prema roditeljima.

Dakle, djeci ne trebaju roditelji – zlatne ribice, odnosno roditelji koji ispunjavaju sve želje. No djeci nužno trebaju roditelji koji će ih voditi i adekvatno zadovoljavati njihove potrebe.

„Vidim tko si i važna si mi“

No lijepo je i važno dobiti ono što želimo i to nam je svima katkad potrebno. Tada, između ostalog, dobijemo povratnu informaciju „Vidim tko si i što želiš“ „Važna si mi“ „Važni su mi tvoji osjećaji i želje“.

Blagdani su idealno vrijeme zaista za ugoditi nekome. Stoga, darujte djetetu ono što želi ako se to ne kosi s mogućnostima ili vrijednostima. Ukoliko prelazi važe financijske ili vrijednosne granice, postavite granicu i pronađite kompromis.

Najvredniji poklon za svako dijete

No najvredniji poklon za svako dijete je, unatoč svim senzacionalnim igračkama na ovom svijetu, zajedničko vrijeme s roditeljima tijekom kojeg:

 • se svi zabavljaju
 • zajedno se igraju
 • roditeljeva pažnja je usmjerena na dijete
 • dijete ima osjećaj da ga roditelj vidi i prihvaća onakvim kakvim je

Umjesto posebnih igračaka, osigurajte posebno vrijeme za obitelj.

Lijepo je imati posebno igračku. No neka vam prioritet bude posebno vrijeme jer upravo tada nastaju najdraže uspomene.

 • Posvetite vrijeme isključivo za obitelj – dogovorite ga i tretirajte kao najvažniji sastanak
 • Ugasite ekrane: mobitele, tablete, laptope, televizore…
 • Igrajte se – igra je najprirodniji način funkcioniranja djeteta tijekom kojeg dijete najbolje upoznajemo i ono ima osjećaj da ga najbolje razumijemo. Tijekom takve igre pustite da dijete vodi – ne poučavajte, ne ispravljate, ne predlažite, ne disciplinirajte – to ostavite za druge prlike. Možete se igrati na različite načine:
  • Slobodna simbolička igra – igra pretvaranja, u kojoj prihvatite neku ulogu i uronite u svijet mašte
  • Društvene igre – neka cilj bude zabava a ne pobjeda
  • Zajednička izrada ukrasa, zajendičko spremanje kolača, kuhanje, priprema…
 • Imajte na umu da je cilj zabava, ugodno zajedničko vrijeme, još bliskije povezivanje i gradnja zajedničke uspomene a ne konačan proizvod – savršeno izrađeni ukrasi, ispečeni kolači i sl.

A kakve su igračke poticajne za dječji razvoj? Trebam li se brinuti ako naš dječak poželi lutku umjesto vojnika ili nogometne lopte? Kako kako smanjiti blagdanski stres i da božićne uspomene zaista budu – najljepše? Tijekom prosinca, uz uživanje u adventu,  bavimo se i odgovorom na ova druga pitanja. Već sljedeći tjedan se vidimo istom mjestu u isto vrijeme.

Nema komentara.

KOMENTIRAJ